Relokacijos paketas – lengvesniam Baltarusijos ir kitų trečiųjų šalių įmonių darbuotojų bei jų šeimų perkėlimui į Lietuvą

Lietuvos Respublikos Seimas š. m. gegužės 3 d. pritarė  Ekonomikos ir inovacijų ministerijos inicijuotam įstatymų paketui (Relokacijos paketui), kuriuo sudaromos palankesnės sąlygos perkeliant įmonės veiklą ar jos dalį iš Baltarusijos ar kitų trečiųjų šalių į Lietuvą perkelti ir darbuotojus bei jų šeimos narius. Įstatymų pakeitimai turėtų įsigalioti š. m. birželio 1 d.

Investicijų, Užimtumo ir Užsieniečių teisinės padėties įstatymų pataisos numato, kad:

  • dėl leidimo gyventi Lietuvoje galės kreiptis visi perkeliami įmonės darbuotojai;
  • dėl jų tinkamumo dirbti įmonėje spręs pats investuotojas;
  • nebus vertinama ar darbuotojų šeimos nariai atitinka darbo rinkos poreikius – jie turės teisę dirbti Lietuvoje ir gaus tokios pat trukmės leidimą gyventi.

Minėtos nuostatos galios Lietuvoje investuojančioms įmonėms iš trečiųjų šalių, jei jos įsipareigos:

  1. investuoti Lietuvoje ne mažiau kaip 1,45 mln. Eur;
  2. sukurti bent 20 darbo vietų;
  3. savo darbuotojams mokėti ne mažesnį kaip 1,5 vidutinį darbo užmokestį pagal savivaldybę, kurioje investuojama.

Taip pat šiuo metu ruošiami ir Vyriausybės nutarimų dėl atleidimo nuo muitų ir importo PVM mokesčių pakeitimai. Jais siekiama nustatyti, kad fiziniai asmenys, į Lietuvą atvykstantys pagal supaprastintą nacionalinių vizų išdavimo tvarką ir siekiantys gauti leidimą gyventi Lietuvoje, galėtų savo asmeninę nuosavybę įsivežti nemokėdami muito ir importo PVM mokesčių. Šiuo metu tokių mokesčių gali nemokėti tik asmenys, jau turintys leidimą gyventi Lietuvoje arba pateikiantys vienkartinę banko ar draudimo įstaigos garantiją, kurią asmenims iš Baltarusijos dažnu atveju gauti sudėtinga dėl susiklosčiusios politinės padėties Baltarusijoje ir kredito įstaigų rizikos vertinimo šios valstybės piliečiams.

Tikimasi, jog Relokacijos paketas suteiks galimybę Baltarusijos ir trečiųjų šalių įmonėms sėkmingai plėtoti verslą Lietuvoje ir pritrauks investicijų.

Norėdami gauti daugiau informacijos ar konsultaciją darbo, migracijos ar mokesčių teisės klausimais, kviečiame kreiptis į ECOVIS ProventusLaw komandą.

Parengė ECOVIS ProventusLaw advokato padėjėja Lina Bulovienė

Naujienlaiškio prenumerataSusisiekti